środa, 16 grudnia 2015

Pierniczki świąteczne + czekolada na gorąco

Cześć:)
Dzisiaj postanowiłyśmy podać Wam dwa dość proste przepisy. Jak tytuł wskazuje będą to pierniczki i czekolada na gorąco. Planujemy zrobić serię z przepisami, ale napiszcie nam w komentarzach, czy taka seria Wam się spodoba:)

                                                           Pierniczki świąteczne 


SKŁADNIKI:
250 g. miodu (my zazwyczaj go nie dodajemy, ale i tak wychodzą pyszne!)
250 g. cukru trzcinowego
100 g. masła
600 g. mąki pszennej, typ 405
10 g. przyprawy do piernika
2 jajka
5 g. sody
10 g. kakao

POLEWA (Nie jest konieczna, jednak my zawsze ją robimy, ponieważ pierniczki są wtedy słodsze!:)
200 ml. śmietanki UHT 30%
200 g. czekolady ( mleczna, biała lub deserowa )
60 g. miękkiego masła.

DEKORACJE:
Posypki cukrowe

PRZYGOTOWANIE PIERNICZKÓW:
Miód przekładamy do miseczki, dodajemy masło. Miód z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub 
w mikrofali. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier trzcinowy przekładamy do dużej miski i mieszamy, a następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm. i za pomocą foremek wycinamy pierniki. Tak przygotowane pierniki, pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 - 200 stopni (bez termoobiegu)

POLEWA:
Śmietankę zagotowujemy, zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż to całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone pierniki i przyozdabiamy je różnego rodzaju posypkami cukrowymi.


                                                          Czekolada na gorąco

SKŁADNIKI:
250 ml. mleka 3,2%
100 ml. śmietanki UHT 30%
200 g. czekolady (deserowej lub mlecznej)

DEKORACJA:
bita śmietana
kakao

PRZYGOTOWANIE:
Mleko ze śmietanką zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady. Podajemy na gorąco. 
Możemy udekorować bitą śmietaną lub kakao.

                                                           ŻYCZYMY SMACZNEGO!:)
                                                                      przepisy zaczerpnięte od: Cukiernia Lidla.


1 komentarz:

  1. Koniecznie spróbuję zrobić gorącą czekoladę! Na pewno jest idealna na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń